Artykuły branżowe często trafiają na blogi branżowe. Służą przede wszystkim do budowania pozycji eksperta i decydując o tym, jak postrzegana jest marka – jako jedna z wielu czy może jako lider w swojej dziedzinie.
Oto przykład, jak może wyglądać artykuł branżowy na temat kawy.
Z pozoru espresso to najprostsza kawa na świecie. To tylko jeden, góra dwa łyki. Okazuje się jednak, że nie jest to aż takie proste, bo smak kawy zależy od doboru ziaren. Po które w takim razie sięgnąć, aby espresso naprawdę było czarne jak noc?
Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów świata. Jak wskazują statystyki, ponad 50% dorosłych obywateli Stanów Zjednoczonych przyznaje się do jego codziennej konsumpcji [1]. Co więcej, aż 80% dorosłych Polaków deklaruje, że spożywa kawę regularnie [2].
Oczywiście, smak jest ważny. Jednak nie chodzi tylko o niego. Kawa jest popularna na całym świecie również ze względu na swoje efekty. Znana jest z lekkiego pobudzenia, dzięki któremu wiele osób może podjąć się wymagających zadań, szczególnie umysłowych.
Ten aromatyczny napój może przynosić też inne korzyści zdrowotne. Przede wszystkim chroni układ nerwowy przed chorobami neurodegeneracyjnymi (np. choroba Parkinsona), obniża poziom cukru we krwi i działa protekcyjnie na wątrobę. Zaobserwowano także jej działanie antynowotworowe, a obecnie prowadzone badania wskazują, że może mieć jeszcze szerszy, dobroczynny wpływ na ludzki organizm [3].
Czy w takim razie warto pić kawę? Oczywiście! A najlepiej espresso.
Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak zrobić dobre espresso, pomyślmy, jak powinno wyglądać. Napar musi mieć odpowiednią czarną barwę, która świadczy o jego mocy. Espresso oznacza gorącą wodę, która została dosłownie przeciśnięta z dużym ciśnieniem i szybkością przez zmielone ziarna kawy. Właśnie taki sposób przygotowania powoduje, że jest to bardzo aromatyczny napój.
Jednocześnie na samej górze filiżanki powinna powstać brązowa pianka. Bez niej nie ma mowy o espresso! To właśnie ona podkreśla wykwintność i smak napoju, a jednocześnie zawiera drogocenne substancje, takie jak kwasy tłuszczowe i flawonoidy, które przynoszą wymienione wcześniej korzyści zdrowotne [4, 5].
Aby przygotować idealne espresso, należy przede wszystkim dobrać właściwą kawę ziarnistą. To ona będzie odpowiadała za ostateczny smak napoju. W takim razie jaką kawę do espresso należy wybrać? Przyjrzyjmy się jej dwóch najważniejszym cechom.
Arabica czy Robusta?
Dyskusja na temat tych dwóch rodzajów kawy trwa od lat. Arabica uważana jest za kawę lepszą i przez wielu smakoszy – jedyną, która powinna być używana do espresso. Jest esencjonalna, stosunkowo kwaśna, bardzo wyrazista i aromatyczna. W przeciwieństwie do niej Robusta jest łagodniejsza, ma w sobie mniej kwaśnego posmaku. Z drugiej strony zawiera nieco więcej kofeiny i powoduje powstawanie gęstszej pianki, co jest bardzo atrakcyjne w przypadku espresso. Tak naprawdę jednak ostateczny wybór to kwestia indywidualnego smaku. Dlatego doradzamy wypróbować obie, korzystając z oferty sprawdzonego sklepu z kawą [6].
Kawa do espresso – jaką wybrać spośród różnych stopni palenia?
Stopień palenia kawy jest niezwykle ważny dla jej aromatu. W przypadku espresso, w celu uzyskania jego pełnego smaku, polecane są kawy średnio i mocno palone, które dają wyrazisty smak, ale nie są zbyt mocne. Dzięki temu intensywne espresso będzie smaczne, a nie zbyt gorzkie czy wręcz z posmakiem popiołu [6].
Doskonałym przykładem kawy do espresso, która spełnia te wszystkie kryteria, będzie kawa Single Origin. Zapraszamy do jej skosztowania!
Bibliografia
Czy taki wpis blogowy/artykuł branżowy byłby dobrze dopasowany do wizji Twojej marki? A może masz inne pomysły? Z chęcią ich wysłucham i jeśli będziesz zainteresowany, stworzę dla Ciebie całą serię wpisów branżowych. Teraz zapraszam Cię jeszcze do innych przykładowych tekstów, które mogę dla Ciebie stworzyć.